'Accountant word je door het vak in de praktijk te leren.'

'Accountant word je door het vak in de praktijk te leren.'

Marc Smidt is een accountant die niet alleen cijfers laat spreken, maar ook het verhaal erachter begrijpt. Met 25 jaar ervaring in de branche, waarvan de laatste 5 jaar bij Countus Emmen, heeft Marc een unieke kijk op het vak ontwikkeld. “Een goede accountant word je pas als je je vlieguren hebt gemaakt. Je moet het vak leren door het te doen.”

Expertise in het vak

"Je kan de titel wel hebben, maar je moet de functie ook kunnen dragen," zegt Marc. Deze woorden vatten Marc zijn carrièrepad goed samen. Vanaf het moment dat hij de HEAO verliet, heeft Marc zich ingezet om meer te zijn dan alleen een accountant. Zijn praktijkervaring, opgedaan bij diverse bedrijven, heeft hem niet alleen de titel opgeleverd, maar ook het vermogen om deze met trots te dragen.

Hart voor de ondernemer

Marc's dagen zijn gevuld met meer dan alleen getallen. "Ik zit het liefst met de ondernemer om tafel," vertelt hij. Deze persoonlijke benadering is wat Marc onderscheidt. Hij ziet zichzelf als een huisarts voor bedrijven; kleine ingrepen doet hij zelf, voor het grotere werk schakelt hij specialisten in. Proactief advies geven en echt naast de klant staan, dat is waar zijn hart ligt.

Inzet voor het Hunebedcentrum in Drenthe

Een van Marc's meest memorabele projecten bij Countus was zijn inzet voor het Hunebedcentrum. In een periode waarin het centrum financiële moeilijkheden ondervond, stapte Marc naar voren met een reddingsplan dat niet alleen gericht was op herstructurering en herfinanciering, maar ook op het herstellen van positieve bedrijfsresultaten. "Het was een uitdaging die we als team aangingen, met als doel het Hunebedcentrum een nieuwe toekomst te geven," vertelt Marc. Zijn proactieve benadering en het vermogen om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, hebben flinke impact gehad. Het werk voor het Hunebedcentrum is een perfect voorbeeld van hoe Marc's aanpak tot succes leidt.

'Een goede accountant word je pas als je je vlieguren hebt gemaakt. Je moet het vak leren door het te doen.'
 – MARC SMIDT

Leren en ontwikkelen

Leren en ontwikkelen staan centraal in Marc's filosofie. "Training on the job," benadrukt hij. “Een goede accountant word je door je vlieguren te maken.” Het overdragen van kennis aan junioren en het organiseren van kennissessies in Emmen zijn voorbeelden van hoe hij invulling geeft aan deze visie. Marc gelooft in het samen sterker staan, in het gezamenlijk doormaken van praktijkontwikkeling."

Familieman in hart en nieren

Naast zijn professionele leven, is Marc een toegewijde familieman. Is hij niet aan het hardlopen, dan is hij wel aan het fietsen met het gezin of coacht hij het volleybalteam van zijn dochter op een wedstrijd. Een gezonde balans tussen privé en zakelijk is dan ook erg belangrijk voor Marc.